Is dit beroep iets voor u?

Bent u op zoek naar een nieuwe baan maar wilt u deze keer verder kijken dan uw huidige beroep? Of wilt u starten aan een nieuwe opleiding maar weet u nog niet goed wat bij u past? Dan is het goed om u te verdiepen in verschillende soorten beroepen. Daarom wordt in deze blog een beroep toegelicht dat al heel lang bestaat maar niet minder belangrijk is, namelijk: stratenmaker. Stratenmakers ziet u over heel de wereld, werken aan grote en kleine projecten om iedereen veilig gebruik te kunnen laten maken van een bepaalde weg. Eigenlijk zijn ze daarom hartstikke belangrijk voor het wegverkeer in België. In deze blog leest u meer over dit beroep.

 

Dit doet een stratenmaker

De titel van het beroep geeft het natuurlijk al aan, maar een stratenmaker houdt zich bezig met de plaatsing van bestrating. Zij leggen dus straten, stoepen, pleinen, maar ook tuinen aan. Dit doen zij met de hand, handmatige plaatsing, maar soms ook met behulp van een machine, de machinale bestrating. Stratenmakers werken met verschillende soorten bestrating, oftewel materialen, zoals klinkers, tegels, keien en natuursteen. Door de machinale bestrating zal een stratenmaker ook regelmatig te vinden zijn op bouwmachines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oplegger met kraan om alle materialen te kunnen vervoeren, maar ook graafmachines om het gebied waar de straat moet komen te liggen te graven, af te vlakken of juist te verhogen. Wanneer u online eens zoekt op “oplegger te koop” vindt u al een heleboel voorbeelden van machines die u als stratenmaker nodig gaat hebben.

 

Hiermee werkt een stratenmaker

We hebben al even benoemd dat een stratenmaker met verschillende soorten bestrating werkt. Ook werkt hij natuurlijk met een aantal gereedschappen voor de uitvoering van zijn werk. Een hamer, moker, draad en draadpinnen, meetband, krijt, een waterpas en een stenenknipper zal u als stratenmaker vaak in uw handen hebben. U gebruikt de gereedschappen met speciale handschoenen, ook draagt u schoenen met stalen neuzen. Vaak beschermt een paar knielappen de knieën tegen beschadigingen, wel zo prettig.

 

Zo wordt u stratenmaker

Stratenmaker wordt u niet zomaar, u moet daarvoor wel een opleiding volgen. Er zijn twee verschillende opleidingen, namelijk straatmaker op niveau drie en opperman bestrating op niveau twee. Beide opleidingen duren twee jaar en bestaan uit zowel theorie als een groot deel praktijk via een stage. U kunt er ook voor kiezen om vier dagen per week te werken en een dag naar school te gaan, hiermee verdient u direct inkomen en doet u tegelijkertijd alvast ervaring op. Werkt u liever niet voor een baas, dan kunt u na de opleiding ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie